INTERVIEW: ’T SPEELONK / SPEELONK MUSIC STORE

5 MAART 2014

’t Speelonk is een alom bekende oefenruimte aan de Schietbaanstraat te Rotterdam, maar sinds kort is de Speelonk Music Store geopend op een nieuwe locatie in de Bloemkwekersstraat. Hoogste tijd dus om eens bij te praten met de enthousiaste Rotterdamse muziekondernemer Carlo Randolfi!

Vertel, wie is Carlo?
Een ondernemer met een groot hart voor muziek. Al jaren volg ik wat er in de Rotterdamse popscene gebeurt op de voet, met name in het semi-professionele en amateurcircuit. Ik laat me graag verrassen door muzikanten en laat me inspireren tijdens optredens van bandjes. Ik vind het belangrijk dat er voor bands betaalbare ruimtes zijn met goed materiaal waar ze ongestoord kunnen repeteren en elkaar kunnen ontmoeten. ’t Speelonk is zo’n ruimte.
De winkel en de oefenruimtes liggen in elkaars verlengde. In de winkel geef ik een advies dat afgestemd is op de klant. Ook hier staat een persoonlijke benadering en een goede prijs-kwaliteit verhouding voorop. Ik heb er net zoveel plezier in om een kind van 12 zijn of haar eerste gitaar uit te laten proberen en te verkopen als om met de gevorderde conservatoriumstudent te zoeken naar de meest geschikte gitaar .

Ben je zelf ook muzikant?
Mijn vader was een goede gitarist en mijn broer was drummer en songwriter. Liefde voor muziek zit in onze genen denk ik. Zelf ben ik geen muzikant, maar wel een groot liefhebber van alles wat met muziek te maken heeft.

Kun je iets vertellen over het ontstaan van ‘t Speelonk?
De oefenruimtes zijn in 1987 gestart door mijn broer en een vriend. Zij waren beiden muzikant en merkten dat er een groot tekort was aan oefenruimtes in die tijd. Het pand aan de Schietbaanstraat hebben zij verbouwd, zodat er drie super geïsoleerde ruimtes kwamen en een ruimte met een bar waar muzikanten elkaar konden ontmoeten tussen het repeteren door. Ik had een aantal jaar in de horeca gewerkt en heb na een tijdje de exploitatie van de ruimte overgenomen. Het was de tijd waarin bandjes iedere week kwamen repeteren. In ’t Speelonk hing een relaxte sfeer waar iedere band zich thuis kon voelen, van heavy metal tot salsa band. Ik verhuur de ruimtes na 25 jaar nog steeds met veel plezier.

 

 

Oefenen er veel verschillende bands bij jullie?
’t Speelonk heeft een groot klantenbestand. Afgelopen jaren heb ik wel gemerkt dat er veranderingen zijn in het “repetitie-gedrag” van bands. Vroeger hadden bandjes één vaste avond in de week waarop ze kwamen oefenen. Bandjes die zo’n vast contract hadden, konden dan korting krijgen. Tegenwoordig oefenen bands minder op vaste dagen en tijden. Vlak voor een optreden boeken ze vaak een paar keer achter elkaar, daarnaast hebben ze periodes dat ze minder vaak oefenen. Sommige bands zie je soms een paar maanden niet en opeens nemen ze dan weer contact op en zie je ze een aantal maanden heel vaak. Of een band wordt opgeheven, de muzikanten komen in andere bands terecht of richten een nieuwe band op en komen dan weer terug. Gemiddeld oefenen bands één keer in de twee weken. Rotterdam heeft goede muzikanten voortgebracht en een aantal daarvan hebben jarenlang in ’t Speelonk geoefend, zoals Aram Kersbergen (basgitarist bij Ilse de Lange en Trijntje Oosterhuis), Leendert Haaksma (gitarist bij Anouk), Roel van Velzen (vanVelzen), Ronald Kool (Anouk) en Jeroen Rietbergen (Marco Borsato), en de muzikanten van Het Groot Niet te Vermijden.

Wat bieden jullie de bands die komen repeteren, en wat kost dat?
Muzikanten die naar ’t Speelonk komen weten dat er altijd een complete backline in iedere oefenruimte klaarstaat. Ze kunnen voor 35 euro drie uur lang de oefenruimte met apparatuur gebruiken.

Vanwaar de verhuizing van de winkel?
Speelonk Music Store is van de Mauritsstraat naar de Bloemkwekerstraat verhuisd. De winkel ligt nu dichter bij de oefenruimtes, maar ook veel gunstiger voor muzikanten. In de buurt vind je Rotown, Le Vagebond en Voigt. Plekken waar muziek gemaakt wordt en waar muzikanten komen. De oefenruimtes blijven in de Schietbaanstraat, ze zitten in een uniek pand dat daar speciaal voor verbouwd is en hebben een heel eigen sfeer.

John Scofield op bezoek in Speelonk Music Store

Kun je iets vertellen over jullie aanbod?
Alle producten worden met enige regelmaat verkocht, van snaren en effectpedalen tot gitaren en versterkers. Op de website staat het assortiment dat op dat moment voorradig is in de winkel, daarnaast hebben klanten ook specifieke wensen en kan ik voor hen voordelig en betrouwbaar bij de groothandel bestellen. Ik heb direct contact met verschillende groothandels en muziekmerken.

En over de verkoop van gebruikte instrumenten?
Bij de start van de winkel waren gebruikte instrumenten interessante handel. Ik heb enorm veel geleerd in mijn beginjaren doordat ik van alles over allerlei instrumenten moest weten. Voor mij was het belangrijk de pareltjes te herkennen, dat zijn de enige instrumenten die tweedehands goed verkocht worden. Tegenwoordig zie je dat mensen eerder via Marktplaats hun instrumenten verkopen of naar een zaak als Cash Converters gaan als ze direct geld nodig hebben. Ik ben me meer gaan richten op een goede prijs-kwaliteitverhouding en het geven van goed en persoonlijk advies.

In het verleden heeft ’t Speelonk wel eens bandavonden georganiseerd in bijv. de Exit. Zijn er plannen voor een gevolg van dit soort bandavonden?
Ik heb altijd met veel plezier bemiddeld voor amateurbands en bands in het semi-professionele circuit, zodat goede beginnende bands konden optreden en hun muziek ook aan anderen konden laten horen. In de Exit heb ik vier jaar lang iedere week bands neergezet, maar ook heb ik een aantal keer met andere oefenruimtes festivals georganiseerd in Nighttown, waar veertig bands uit de regio op één dag de kans kregen op het podium te staan. Op dit moment doe ik niets op dat vlak, maar ik sluit niets uit voor de toekomst. Ik krijg regelmatig demo’s of cd’s van bands die bij mij oefenen, draai die muziek ook in ’t Speelonk en ga naar hun optredens. Misschien kan ik het toch niet laten in de toekomst.

Wat vind je van het uitgaansklimaat ten opzichte van andere steden? Hoe kan dit veranderen?
Rotterdam is altijd een stad geweest die je moet leren kennen en die je pas na een tijdje in je hart sluit. Andere steden leer je misschien wat sneller kennen. Er is van alles te vinden in het uitgaanscircuit (restaurants, kroegen, podia) en er wordt cultureel aan de weg getimmerd. In Rotterdam zijn er mogelijkheden om dingen uit te proberen. De gemeente moet vooral ondernemerschap stimuleren, zodat initiatieven de kans krijgen om te groeien.

Wat mis je specifiek in Rotterdam?
Op dit moment ga ik regelmatig naar Zoetermeer of Den Haag voor optredens in de wat grotere zalen. Een groter podium in Rotterdam zou mooi zijn, maar moet vooral vanuit creatief ondernemerschap gestart worden.

Wat zou de gemeente volgens jou in de komende jaren moeten doen om van Rotterdam dé popstad van Nederland te maken?
De gemeente moet niet zélf de horeca of culturele sector overnemen, maar vooral voorwaardenscheppend zijn. Dus goed nadenken over bestemmingsplannen en wet- en regelgeving simpel houden, zodat er een goed ondernemersklimaat is.

Welke bands tip je om in de gaten houden? 
Bands als The Real Danger, The Brazilian Wax Effect, 3 Dead Mexicans on a Skateboard en The Sweet Release of Death zijn bands die momenteel in ’t Speelonk oefenen en die ik zeker in de gaten zou houden.

Bron: Popunie.nl