INTERVIEW: ’T SPEELONK / SPEELONK MUSIC STORE

15 NOVEMBER 2021 | ANNE KLAPMUTS

Een beetje verstopt in de Bloemkwekersstraat, een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg, vind je Speelonk. De kleinste muziekwinkel van Rotterdam. Van gitaren tot een blokfluit, ukelele of mondharmonica: je koopt het hier allemaal.

Eigenaar Carlo staat al bijna dertig jaar achter de vintage toonbank, maar zijn eerste klant herinnert hij zich als de dag van gisteren. “Een zeeman uit Kaapverdië. Hij kocht een tweedehands Fender gitaar van 800 gulden die in de etalage stond. Ik was wel gewend geld te ontvangen, maar niet zo veel in één keer. Dat was best spannend.”

De ervaring van een echte winkel

Sfeer is voor Carlo het belangrijkst in de zaak. En die krijg je bij Speelonk. “Het moment dat een kind zijn eerste gitaar krijgt, moet bijzonder zijn. Ik laat ze zitten en ga meten hoe het past en voelt. Zo’n ervaring onthoud je, dat is heel anders dan online iets uitzoeken.” Een webshop heeft hij dus ook niet. “Laatst belde een klant uit Den Helder die vroeg of ik iets op de post wilde doen. Ik antwoordde: ‘Plak er maar een weekendje Rotterdam aan. Er is hier genoeg tofs te doen!’”

Lees verder onder de foto >

Mee met de trends

In 1993 nam Carlo de muziekwinkel, toen nog op de Nieuwe Binnenweg, over van zijn broer. Door alle jaren die volgden heeft hij een heleboel trends voorbij zien komen. “Bijvoorbeeld in de jaren negentig wilde ineens iedereen een didgeridoo, dus die verkocht ik dan. En toen Candy Dulfer bekend werd, was de saxofoon ineens heel populair.” Nu hangen er cavaquinho’s in de winkel; een snaarinstrument dat veel wordt bespeeld in Zuid-Amerika. Carlo: “Ik heb een grote groep Kaapverdiaanse klanten, dus vandaar. Soms moet je iets nieuws proberen en kijken of het verkocht wordt.”

Lees verder onder de foto >

Muziekwinkel Speelonk Rotterdam

Oefenruimte

Als de winkel dicht is, fietst Carlo naar de oefenruimtes die hij verhuurt aan Rotterdamse bandjes en muzikanten. Muziek is dus een groot deel van zijn leven, maar zelf bespeelt hij geen instrument. “Ik heb er nooit geduld voor gehad. En je moet er aanleg voor hebben.” Fan van beginnende bandjes is hij wel, het liefst stevige muziek. “Ik organiseer regelmatig avonden in cafés waar ik lokale artiesten laat optreden. En ik koop altijd hun muziek. Ik heb net de LP van Seven Stars Over Sicily besteld.”

Veel te ontdekken

Carlo geniet nog steeds van het verkopen van instrumenten en accessoires in zijn eigen winkel. “Als alles goed gaat, blijf ik het nog wel tien jaar doen. Er is voor mij nog genoeg te ontdekken in de muziekwereld van Rotterdam!” Je vindt Speelonk in de Bloemkwekersstraat 145, naast café Voigt. De oefenruimtes zijn in de Schietbaanstraat.

Bron: indebuurt.nl/rotterdam/

 

 

Lees ook het interview met de Popunie over het Speelonk

muziekwinkel rotterdam